Att bo i Bostadsrätt

BOSTADSRÄTT
En bostadsrättsförening är en ekonomisk förening som upplåter bostäder med bostadsrätt utan begränsning i tid till sina medlemmar. Bostäder upplåtna med bostadsrätt regleras i bostadsrättslagen. Att köpa en bostadsrätt innebär att man betalar en insats för sin rätt att bo i föreningens hus. Man köper en andel. Medlem blir man genom att äga en andel i föreningen. Medlemmarna äger och förvaltar föreningens hus och anläggningar som hör till föreningens mark.


STADGAR
Att inneha och bo i en bostadsrätt innebär både rättigheter och skyldigheter. I föreningens stadgar finns upptaget vad som gäller i just din förening.


STYRELSE
Bostadsrättsföreningen startas tidigt i ett projekt. I den första styrelsen, byggande styrelsen, sitter det minst tre personer med lång erfarenhet inom juridik, ekonomi, fastighetsfrågor och byggteknik för nya bostadsrättsföreningar. Styrelsen skriver under alla avtal som behövs för att projektet ska bli bostäder. Det är styrelsen som också skriver under förhandsavtal och upplåtelseavtal. Vi första årsstämman efter tillträde väljs en ny styrelse med medlemmar i bostadsrättsföreningen.


ÅRSSTÄMMA
Varje år hålls en ordinarie årsstämma då medlemmarna träffas för att gå igenom föreningens årsredovisning och revisionsberättelse samt att välja ny styrelse.


KOSTNADSKALKYL
När en kostnadskalkyl är granskad av två intygsgivare utfärdar Bolagsverket tillstånd att ta emot förskott. Då kan förhandsavtal tecknas och förskottet faktureras. Förskottet är en del av insatsen. I kostnadskalkylen redovisas de beräknade kostnaderna som bostadsrättsföreningen kommer att ha för att uppföra hus, garage, innergård med mera. Där redovisas även föreningens bostäder, yta, insatser, årsavgift och andra avgifter som föreningen kommer att debitera medlemmarna.


FÖRHANDSAVTAL
Ett förhandsavtal innebär att man lovar att köpa lägenheten och att föreningen lovar att sälja lägenheten. Innan styrelsen undertecknar förhandsavtalet prövar styrelsen om köparen, senare i samband med att upplåtelseavtalet ska tecknas, kan godtas som medlem i föreningen. Prövningen är en kreditupplysning som är en kontroll av din ekonomi och betalningsförmåga. När förhandsavtalet är tecknat och man har fått sitt exemplar av förhandsavtalet i original åter, skickas en faktura på förskottet. Gällande lagregler om förhandsavtal finns i 5 kap i bostadsrättslagen (1991:614).


EKONOMISK PLAN
Ungefär 6 månader före inflyttning (tillträdet) påbörjas arbetet med att upprätta Ekonomisk plan för föreningen. Kostnadskalkylen är underlaget till den Ekonomiska planen. När Ekonomisk plan är registrerad hos Bolagsverket utfärdas ett tillstånd att upplåta bostäder.


UPPLÅTELSEAVTAL
När tillstånd att upplåta är utfärdat kan upplåtelseavtal tecknas. I samband med detta beviljas medlemskapet. Har förhandsavtal tecknats tidigare görs ingen ny kreditupplysning. Om inget förhandsavtal har tecknats och ingen kreditprövning gjorts kommer sådan prövning att göras. När upplåtelseavtalet är undertecknat kommer faktura på dellikvid att skickas ut. Dellikviden utgör 10% av insatsen. Tidigare erlagt förskott räknas av.


TILLTRÄDESDAG
Det är den dag som nycklarna till bostaden delas ut. Definitivt datum meddelas cirka tre månader före tillträde.


SLUTBETALNING
Resterande del av insatsen ska betalas innan man flyttar in. Senast på inflyttningsdagen (tillträdesdagen) ska kvitto på fullgjord betalning uppvisas. När fullgjord betalning kvitterats kan nycklarna till bostaden lämnas ut.


ÅRSAVGIFT
Årsavgiften betalas per månad (månadsavgift) i förskott från och med tillträdesdagen. Kvitto på första inbetalningen av månadsavgiften ska uppvisas på tillträdesdagen för att få flytta in.


BESIKTNING

Bostadsrätt som upplåtelseform finns endast i Sverige. Därmed är det den svenska Bostadsrättslagen som gäller. Fastigheten med alla byggnader ägs av bostadsrättsföreningen. Bostadsrättsföreningen anlitar oberoende besiktningskonsulter för att kontrollera och besiktiga produktionen. Det gäller allt från grundläggning till inredning i lägenheter och det pågår under hela produktionen. Köpare av bostadsrätterna bjuds in vid ett tillfälle för att träffa huvudbesiktningsmannen att se på lägenheten och att kontrollera sina tillval. Därefter besiktigar konsulterna vidare och besiktningarna avslutas kort tid före inflyttning. Huvudbesiktningsman för Karnaphuset är Christian Kiaer på Pantektor i Malmö. När han är helt klar med genomgång och kontroll skriver han ett protokoll. Protokollet för den enskilda lägenheten lämnas vid tillträdesdagen.